Top-izložbe koje hrvatski muzeji i galerije pripremaju u 2018.

Pored dvije izložbe posvećene Vlahi Bukovcu, koje će hrvatskoj javnosti premijerno prikazati čitav niz djela slavnog slikara, u 2018. muzeji i galerije diljem zemlje najavljuju brojne retrospektive domaćih umjetnika, ali i nekoliko zanimljivih projekata autora mlađe generacije. Donosimo detaljan pregled ponude na hrvatskoj likovnoj sceni u sljedećih 12 mjeseci

Velikanu domaćeg slikarstva Vlahi Bukovcu posvećene su čak dvije izložbe u ovoj godini. Prva je na rasporedu već u siječnju, u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori, koja predstavlja Bukovčev život i rad u Parizu od 1878. do 1892. Među više od sto slika, koje su za ovu prigodu doputovale iz raznih dijelova svijeta, izložba ‘Vlaho Bukovac 1/3 – pariško razdoblje’ uključuje u Hrvatskoj dosad neviđena djela iz Engleske i Francuske, poput sjajnog portreta Samsona Foxa. Posebna atrakcija je monumentalna kompozicija ‘Isus prijatelj malenih’ iz crkve franjevačkog samostana u Tomislavgradu, kojoj je ovo također premijerno prikazivanje u nas.
Slika ‘Isus prijatelj malenih’ Vlahe Bukovca impozantnih je dimenzija, 3 x 4,40 metara

Slika ‘Isus prijatelj malenih’ Vlahe Bukovca impozantnih je dimenzija, 3 x 4,40 metara

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: GKD
Velike posudbe iz čuvenog ruskog Ermitaža

I Umjetnički paviljon u Zagrebu u 2018. vraća se Bukovcu, kao jednom od pokretača ove galerije. Izložbu ‘Vlaho Bukovac i njegov pariški profesor Alexander Cabanel’ najavljuju kao svoju centralnu, a otvara se krajem rujna. Posudbe slika Bukovčevog profesora na École des Beaux-Arts, uglednog slikara Alexandera Cabanela, već su odobrene iz nekolicine francuskih muzeja, uključujući Petit Palais u Parizu i Musee Fabre u Montpellieru, a velika se posudba očekuje i iz muzeja Ermitaž u St. Peterburgu.

Paviljon ove godine također slavi svojih 120 godina, a obljetnicu će obilježiti izložbom ‘Likovni vremeplov’, koja se otvara početkom veljače te će kroz 120 djela predstaviti 120 umjetnika koji su izlagali u njoj, poput spomenutog Bukovca, Celestina Medovića, Josipa Račića, Ivana Meštrovića, Ede Murtića, Naste Rojc i Nives Kavurić-Kurtović.

+44

Izložbe u 2018.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Goran Vranic

Zagrebačka Mimara pak u travnju slavi 120. obljetnicu rođenja donatora Ante Topića Mimare, a na prigodnoj izložbi pokazat će izbor djela iz donacije Strossmayerovoj galeriji starih majstora, arhivski materijal o životu donatora te filmove posvećene njegovu životu.
Mit šezdesetih u Hrvatskoj

I Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) slavi obljetnicu, svojih 150 godina, povodom čega u listopadu otvara izložbu ‘Okruženju usprkos’, koja će imati tri linije. Prva će obuhvatiti umjetničko stvaralaštvo ikoničkih radova članova HDLU-a nastalih tijekom cijele povijesti društva i u svim izražajnim medijima. Druga linija je o povijesti zgrade HDLU-a, a treća o društvenoj ulozi HDLU-a, odnosno o inicijativama i institucijama koje su proistekle na poticaj Društva.
U zagrebačkom MUO-u u proljeće se otvara izložba posvećena šezdesetima u Hrvatskoj

U zagrebačkom MUO-u u proljeće se otvara izložba posvećena šezdesetima u Hrvatskoj

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MUO

Među hit izložbama 2018. svakako je ona u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt – ‘Šezdesete u Hrvatskoj: Mit i stvarnost’, od travnja do listopada, koja će ponuditi presjek jednog turbulentnog razdoblja hrvatske povijesti kroz tadašnju umjetnost, kulturu, arhitekturu, fotografiju, dizajn, književnost, kazalište, glazbu i film. Na tom je tragu i izložba koju u studenome otvara Muzej grada Zagreba, ‘Moda i odijevanje 1960-ih u Zagrebu’, koja pokriva pojavu butika, visokokvalitetnih modnih revija, kakve su se održavale na Zagrebačkom velesajmu, u Obrtničkoj komori i hotelu Esplanade, te prvih profesionalnih manekenki, modnih fotografa i kritičara.
Fotografija modela za odjeću Žuži Jelinek iz 1968. dio je skore izložbe ‘Moda i odijevanje u Zagrebu 1960-ih’ u Muzeju grada Zagreba

Fotografija modela za odjeću Žuži Jelinek iz 1968. dio je skore izložbe ‘Moda i odijevanje u Zagrebu 1960-ih’ u Muzeju grada Zagreba

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Muzej grada Zagreba
Antologijska ‘Crna zastava’

Dubrovački muzeji 2018. idu puno dalje u prošlost dvjema gostujućim izložbama. Prva je ‘Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu’ iz zagrebačkog Arheološkog muzeja, koja se otvara u ožujku, a donosi pregled jedne od najvećih zbirki rimskog medicinskog pribora u Europi. Druga, ‘Čovjek i more’, gostovanje je zadarskog Arheološkog muzeja i otvara se u travnju. Prikazat će ribarski alat i tehnike ribolova u antici te mitološka bića i proizvode vezane uz more.

Moderna galerija u Zagrebu na Noć muzeja 26. siječnja prvi će put za javnost otvoriti reprezentativnu Zbirku Kallay, u kojoj će predstaviti preko stotinu ostvarenja 75 umjetnika hrvatske likovne moderne, kao i međunarodne avangardne i suvremene umjetnosti. Glavna atrakcija je rijetko izlagana antologijska slika Ljube Babića ‘Crna zastava’ iz 1916.
Ljubo Babić, ‘Crna zastava’, 1916.

Ljubo Babić, ‘Crna zastava’, 1916.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Moderna galerija Zagreb

Mimara za Noć muzeja najavljuje izložbu ‘Muzej i sport – brže, više, jače…/citius, altius, fortius’, kojom žele podsjetiti da su smješteni u zgradi nekadašnjeg Školskog foruma koji je imao i prvu modernu sportsku dvoranu s igralištem.
Slikar koji je utro put modernom hrvatskom pejzažu

Od retrospektiva se ove godine ističu one slikara Emanuela Vidovića u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu krajem ožujka te Nikole Mašića u prosincu u Modernoj galeriji, koja će prvi put pokazati opus jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika 19. stoljeća, prvog izrazitog pejzažista i vrsnog animalista u nas koji je utro put modernom hrvatskom pejzažu.
Moderna galerija u studenome predstavlja opus slikara Nikole Mašića

Moderna galerija u studenome predstavlja opus slikara Nikole Mašića

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Moderna galerija Zagreb

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu za listopad priprema životnu retrospektivu vodeće hrvatske hiperrealističke umjetnice Jadranke Fatur, na kojoj će se predstaviti i radovi hrvatskih hiperrealističkih umjetnika mlađe i srednje generacije.
Jadranka Fatur, ‘Obitelj u Jakovlju’

Jadranka Fatur, ‘Obitelj u Jakovlju’

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MSU Zagreb

Riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti u rujnu otvara izložbu jednog od najvažnijih hrvatskih konceptualnih umjetnika, Gorana Trbuljaka, a Umjetnički paviljon u Zagrebu u srpnju predstavlja 19 novih slika Zlatana Vehabovića, nastalih za vrijeme jednomjesečne ekspedicije na jedrenjaku čija se ruta protezala krajnjom nezamrznutom regijom polarnog artičkog mora uz obale otoka Svalbard.

Lauba pak 18. siječnja otvara izložbu Stipana Tadića ‘Hrvatske planine’, na kojoj će slikar pokazati pet monumentalnih ulja na platnu (‘Biokovo’, ‘Dinara’, ‘Sljeme’, ‘Sljeme sa stražnje strane’ i ‘Učka’) te pet ulja na staklu (‘Sv. Rok’, ‘Klek’, ‘Ravna gora’, ‘Ivanščica’ i ‘Kalnik’).
Sveti Rok, ulje na staklu Stipana Tadića iz 2017.

Sveti Rok, ulje na staklu Stipana Tadića iz 2017.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Lauba

Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH) u ožujku najavljuje samostalnu izložbu jednog od 15 najboljih umjetnika u svijetu za skulpture od kartona, koje se dobivaju krojenjem papira, Marka Zubaka. Zanimljiva je i ‘Ekstravagantne banalnosti’, izložba posvećena pop-artu, koju ULUPUH otvara u listopadu, a na kojoj će skupina autora predstaviti nadrealni nakit i nosive skulpture ili instalacije.

Splitska Galerija umjetnina u lipnju sprema izložbu ‘Mammon’ koja će predstaviti odabrane hrvatske umjetnike u dijalogu s umjetnicima koji žive i rade na Karibima, s namjerom da pokažu dva područja koja dijele sličnu težnju za izgradnjom tržišne ekonomije na turističkoj industriji te socijalne, političke i ekonomske izazove koje opredjeljenje za monoekonomiju nosi sa sobom. U 2018. najavljuju i izložbe Željka Kipkea i Marijana Molnara.
Marijan Molnar, ‘Za demokratizaciju umjetnosti’

Marijan Molnar, ‘Za demokratizaciju umjetnosti’

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Galerija umjetnina Split

Administrator

Leave a Comment

back to top